Från Zickermans värld

måndag, augusti 31, 2015

Återblick - Ullmarknad i Österbybruk

För andra året arrangerades Ullmarknad i Österbybruk och även i år fick jag möjlighet att vara med och genomföra marknaden som arrangeras av länshemslöjdskonsulenterna i Uppsala län med stöd av projektgruppen jag hade äran att leda förra våren - Från lamm till tröja.

Det blev en hejdundrande marknad i dagarna två! Utmärkta utställare, kalasväder, bästa tänkbara servering från bästa Erikskulle - Söderbykarls hembygdsförening, fint program och favoritkollegorna. 

Lördagens höjdpunkt var utan tvivel stafetten "Från lamm till tröja" där vi på bara lite drygt fyra timmar lyckades karda och spinna ull från Åddebo och sedan sticka en tröja i stolek två år i beskrivning av Anitayarn. Den blev klar, och den blev fint. Allra bästa sortens grupparbete! Där helt ovana kardare och spinnare satte sig bredvid en som kan och lärde sig medan de deltog i stafetten. Är inte det folkbildning och kamratskap när det är som bäst?

Söndagens höjdpunkt blev således Spinna-långt-tävlingen. Under en timme skulle längst tråd spinnas. Inte tunnast, inte snyggast - utan längst. Deltagarna skulle alla ha handkardat egen ull och ta med sig eget redskap. Ett rekord vi hört om innan var på 95 m. Vann gjorde Stefan Moberg med en tråd på 245 m - men så gott som alla passerade 95 meters strecket. Nu har vi något att försöka slå nästa år!

Jag for hem till ön igen med den där härliga känslan av att ha träffat både vänner och bekanta i bästa tänkbara sammanhang. Hunnit med ytterligare vänner i Uppsala och fått vara i den underbara miljö som Österbybruk är. Nästa år kommer vi tillbaka - och då blir det ännu lite bättre. 


























söndag, augusti 30, 2015

Återblick - Mat, mellanrum och möten.

Efter ytterligare någon dag av rökt fisk från Lickershamn och mat ur vår lilla trädgård for jag till Stockholm. Jobb, tid för vänner, lite mer jobb och fin pressvisning av Sarah Corbetts utställning "Gentle Protest" på HV Galleri, Handarbetets Vänner på Djurgården i skolan. Det var väldigt trevligt att träffa Sarah, fint att se utställningen och att komma tillbaka till skolan. Läs mer om Sarah på HVs hemsida och se utställningen om du kan.

Själv fick jag hasta till närakuten vid Gullmarsplan för att slutligen spendera halva natten på Astrid Lindgrens barnsjukhus med en omkullcyklad Valdar med hyfsat allvarliga skador. Inget vidare, han hade tur - jag vill inte riktigt tänka på vad som hänt om styret hamnat vid sidan av höftbenet.

Tack vare goda vänners hjälp gick allt trots allt ganska smidigt och dagen efter kunde han leka lugna lekar med kompisen han skulle sovit över hos (de hade laddat för detta i flera månader).

En rolig sak - mina armband finns nu att köpa på Svensk Hemslöjd på Norrlandsgatan 20 i Stockholm! Snart finns där också fler halsband. Jag skall bara få tid att göra dem.

















Återblick - medeltid med mellanrum

Medeltidsveckan. Det blev inte mycket medeltidsvecka för oss förra året. Då gick vi runt lite, men var liksom inte riktigt där. Alldeles för trötta, alldeles för nytt allting. Inga medeltidskläder. 

I år var vi lite mer väl förberedda även om vi bara var nästan klara. Valdar spenderade i princip hela veckan på Magikergränd - lite hjälpreda men mest beundrare. Och vilken grej, tänk om man som barn fått befinna sig mitt i sagan? Jag vet att jag hade älskat det. Det fina är ju att det inte är för sent. 

Så på onsdagen packade vi in oss i bilen, for till Gammelgarns medeltidsmarknad och hade en riktig kalasdag. Vi gick träffa Austre slöjdare, njuta av en sommardag under träden när det kom ett stilla sommarregn och landa lite snällt i medeltiden.  Vi hade en liten frukost hemma för vänner som bor på ön eller som var här på semester och njöt av våfflor, chokladscones, alla småkakor och varandras sällskap innan vi gick ned till Medeltidsmarknaden och spenderade resten av dagen där. 

Sedan hade vi en kort paus från medeltiden när goda vänner från fastlandet kom och bodde över hos oss. Ännu en härlig pizzamiddag på stenstrand. Denna gång vid Själsö med drakflygning - och Helmi slår faktiskt en kullerbytta på bilden nedanför. 

Det var riktigt fina dagar! Grillmiddag med en sådan där medeltids-stor-familj av bästa slag och käraste familjen Kokobello, här hemma nu allmänt kände som "Helmis bästa vänner i Södertälje". 

Mer besök på marknadsområdet med tid att prata, skratta, funderingar inför kommande dräktsömnad. Medeltida melodikryss, kaffe, bullar från Fårö och samtal under träden på marknadsområdet. Tyginköp. 

Vi avslutade medeltiden med lite mer Magikergränd, en kväll på Kapitelhusgården där jag äntligen fick träffa fina Pia och Dennis. Sedan ett kvällsbad vid Snäck. Av med medeltidskläderna och dammet och härliga simtag i varmt hav i solnedgången.

Det var en fin vecka, om än lite tomt när den var över. 
Tack alla fina vänner vi hann träffa!