Från Zickermans värld

måndag, augusti 31, 2015

Återblick - Ullmarknad i Österbybruk

För andra året arrangerades Ullmarknad i Österbybruk och även i år fick jag möjlighet att vara med och genomföra marknaden som arrangeras av länshemslöjdskonsulenterna i Uppsala län med stöd av projektgruppen jag hade äran att leda förra våren - Från lamm till tröja.

Det blev en hejdundrande marknad i dagarna två! Utmärkta utställare, kalasväder, bästa tänkbara servering från bästa Erikskulle - Söderbykarls hembygdsförening, fint program och favoritkollegorna. 

Lördagens höjdpunkt var utan tvivel stafetten "Från lamm till tröja" där vi på bara lite drygt fyra timmar lyckades karda och spinna ull från Åddebo och sedan sticka en tröja i stolek två år i beskrivning av Anitayarn. Den blev klar, och den blev fint. Allra bästa sortens grupparbete! Där helt ovana kardare och spinnare satte sig bredvid en som kan och lärde sig medan de deltog i stafetten. Är inte det folkbildning och kamratskap när det är som bäst?

Söndagens höjdpunkt blev således Spinna-långt-tävlingen. Under en timme skulle längst tråd spinnas. Inte tunnast, inte snyggast - utan längst. Deltagarna skulle alla ha handkardat egen ull och ta med sig eget redskap. Ett rekord vi hört om innan var på 95 m. Vann gjorde Stefan Moberg med en tråd på 245 m - men så gott som alla passerade 95 meters strecket. Nu har vi något att försöka slå nästa år!

Jag for hem till ön igen med den där härliga känslan av att ha träffat både vänner och bekanta i bästa tänkbara sammanhang. Hunnit med ytterligare vänner i Uppsala och fått vara i den underbara miljö som Österbybruk är. Nästa år kommer vi tillbaka - och då blir det ännu lite bättre. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar