Från Zickermans värld

torsdag, juni 25, 2015

Rabarberlemonadsmakeriet

Det är intressant hur fort det ändå går att skapa sina egna traditioner. Den här rabarberlemonaden är en riktig sommartradition för oss. En sats på 500 g rabarber brukar ge lite drygt 1,5 liter. Det brukar gå åt ganska fort men är lite lagom mycket ändå. 
Så här går det till: 
500 g rabarber - skiva, hacka eller klyv tunt. Skala om rabarbern är grov
2-4 limefrukter/citroner - klyfta eller skiva
färsk mynta - om du tycker om det

Lägg rabarbern och limen/citronen och myntan i en väl till tilltagen gryta.

Till sockerlagen:
5 dl socker
5 dl råsocker 
1 l vatten
färsk ingefära - ett par skivor om du tycker om det

Koka upp socker och vatten. Rör tills allt socker lösts upp och låt det hela koka ett par minuter. Låt ingefäran sjuda med om du vill ha med ingefära. 

Slå den heta lagen över rabarbern och limen - tillsätt myntakvistarna om du vill.
Låt lemonaden dra minst två timmar. När det svalnat skall den stå sval i källare eller kyl, det gör inget om den står över natten. Sila ifrån lemonaden och spä 1-1 med vatten. Servera med is! 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar